Google Trends käyttöopas – Näin tutkit hakutrendejä

Google Trends opas
Santeri Kallio
Santeri Kallio

Google Trendsistä tulee usein mieleen “Hakujen vuosi”-raportti, mikä julkaistaan joka vuosi. Esimerkiksi viimeisin vuoden 2019 raportti näyttää, että Suomessa on tehty paljon hakuja termeillä, kuten “Tripla” ja “Miten hallitus muodostetaan”.

Google Trends pystyy tosin parempaankin. Sillä voi nimittäin tutkia mitä vain hakutermejä halutulta ajanjaksolta. Näin siitä tulee todella tehokas työkalu hakukoneoptimointiin ja trendaavien aiheiden ideointiin.

Tässä ohjeessa näytän, miten Google Trendsia käytetään hakutrendien tutkimiseen.


Mikä on Google Trends

Google Trends on verkkosivusto, jolla voit tutkia Googlella tehtyjen hakujen trendejä. Se siis näyttää mitä asioita ihmiset ympäri maailmaa ovat hakeneet ja kuinka näiden hakujen suosio on kehittynyt.

Aivan kuten Google Search Console, myös Google Trends näyttää tietoja, joita Google on itse kerännyt hauista. Ja tietoa löytyy myös varsin pitkien aikojen takaa, aina vuodesta 2004 alkaen!

Jo alkuun kannattaa kuitenkin huomioida eräs asia.

Vaikka Google Trends näyttää hakumäärien trendejä, et valitettavasti voi löytää absoluuttisia lukuja. Esimerkiksi termi sisältömarkkinointi ei näytä, että hakuja olisi tehty tasan 6520 kesäkuussa 2019. 

Tämä voi olla pettymys, aivan varmasti. Siihen on kuitenkin varsin hyvä syy.

Jos katselisimme vain absoluuttisia hakumääriä, näemme että jotakin asiaa on haettu jonkin verran. Tämä tosin ei kerro trendeistä. On varsin normaalia, että esimerkiksi Suomessa tehdään vähemmän hakuja sanalla apple, kuin Yhdysvalloissa, koska Suomessa on vähemmän hakijoita. 

Luvut pitää siis suhteuttaa tehtyihin hakumääriin, ja juuri näin Google Trends tekee.

Katsotaan tätä vähän tarkemmin.


Miten Google Trends laskee hakumäärät

Google Trendsin hakumäärät saattavat näyttää aluksi oudolta. Kaikki arvot nimittäin vaihtelevat välillä 0-100 ja esittävät näin suhteellisia hakumääriä.

Jos siis olet tottunut käyttämään esimerkiksi Google Analyticsia, mikä esittää tietoa suoraan lukumäärinä (kuten 520 kävijää), Google Trends voi helposti hämmentää

Nyrkkisääntö on, että valitsemallasi ajanjaksolla on aina arvo 100, mikä esittää suurinta suhteellista hakumäärää tällä ajalla. 

Esimerkiksi termillä itsenäisyyspäivä on tehty vuonna 2018 eniten hakuja Suomen itsenäisyyspäivän viikolla, ja näin ollen saa arvon 100.

Itsenäisyyspäivän-termin suurin hakumäärä

Suurin kohta oli tällä hakutermillä todella helppo nähdä. 

Arvon 100 löytää kuitenkin aivan jokaisella termillä, vaikka se ei olisi heti ilmiselvää. Tältä näyttää trendi vuonna 2018 termillä hakukoneoptimointi, mikä saa suurimman arvon vuoden viimeisellä viikolla:

Kun käytämme suurinta arvoa (100) vertailukohtana, voimme päätellä mitä muina aikoina on tapahtunut hauissa. 

Esimerkiksi kohdassa, jossa hakujen suhteellinen määrä on 50, hakuja on tehty puolet suurimmasta määrästä.

Termillä hakukoneoptimointi sattuu olemaan arvo 50, mikä on siis hakumäärältään puolet suurimmasta määrästä:

Kohdissa joissa on todella pieni arvo, on hakujen määrä ollut pieni suhteessa suurimpaan arvoon. Jos arvo on 0, tietoa ei ole ollut tarpeeksi verrattavaksi

Hakukoneoptimointi-termin pienin hakumäärä

Ennen kuin teet liikaa johtopäätöksiä, huomio että hakujen todellinen määrä olla mitä vain

Suurin määrä hakuja saattoi olla esimerkiksi 400 hakua, tai 400 000 hakua.

Voit kuitenkin luottaa siihen, että vertailtavuus lukujen 0-100 välillä pysyy. Kun suurin hakujen määrä olisi ollut 2000 (Trendsissä merkitään luvulla 100) puolet hakujen määrästä olisi 1000 (Trendsissä merkitään luvulla 50).

Hakukoneoptimointi- termin todellinen hakumäärä

Seuraavaksi viedään tämä tieto käytäntöön, ja aloitetaan Google Trendsin hyödyntäminen.


Hakutermin trendin tutkiminen 

1. Kirjoita hakutermi tai aihe Google Trendsiin

Aloita menemällä Google Trendsin etusivulle, ja kirjoittamalla etsimäsi asia, kuten “podcast”.

Kun olet kirjoittanut aiheen hakuun, saat kahden eri tyypin vaihtoehtoja: Hakutermin sekä aiheita


Hakutermi

  • Kun aloitat tekemään hakua, saat aina ensimmäisenä ehdotuksena hakutermin.
  • Hakutermi sisältää haut, mitkä on tehty kyseisellä termillä, kuten “podcast”.
  • Jos termi on laaja, lasketaan mukaan myös haut, mitkä liittyvät suoraan termiin, kuten “podcast suomi” tai “podcast sovellus”. 
Podcast-hakutermi

Aihe

  • Aiheita ei ole aina saatavilla
  • Jos aiheita on saatavilla, ne näkyvät ehdotuksissa hakutermin alla useilla eri nimikkeillä, kuten “Aihe”, “Yhtiö”, “Verkkosivusto” ym.
  • Aiheet sisältävät haut, jotka ovat kontekstistaan samoja, kuten “Helsinki” ja “Suomen pääkaupunki
Podcast-termin aiheet

Voit valita joko hakutermin tai aiheen sen mukaan, kuinka laajasti haluat tutkia jotakin asiaa.

Tutkittava asia tulee valinnan jälkeen Google Trendin ylävalikkoon.

Podcast-hakutermi valittuna

2. Lisää toinen asia vertailuun (vaihtoehtoinen)

Joskus saatat tarvita tietoa nimenomaan aiheen trendin kehityksestä verrattuna toisen aiheen trendiin. Tämäkin on mahdollista tehdä.

Kun olet jo valinnut joko hakutermin tai aiheen, voit lisätä toisen vertailuun klikkaamalla “Vertaa”.

Google Trends vertaa aihetta

Tämän jälkeen vertailuun valittu asia tulee näkyviin eri värillä yläpalkkiin. Vertailtavia asioita voi valita jopa 5 kappaletta!

Vertailussa 3 hakutermiä

Jotta vertailu toimii oikein, huomio yksi asia:

Valitse vertailuun vain joko hakutermejä tai aiheita. Muuten luvut eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Saat ristiin valinnasta myös ilmoituksen, jos teet näin vahingossa.


3. Valitse ajanjakso

Ajanjakso määrittää todella paljon miltä hakutermin trendi tulee näyttämään.

Esimerkiksi “podcast” näyttää 12 kuukauden tarkastelujaksolla tältä:

Podcast-hakutrendi 1 vuoden aikana

Tässä tapauksessa muutos hakujen määrässä ei näytä kovin isolta. Viikottaiset haut eivät ole juuri tippuneet suurimpaan hakumäärään verrattuna.  Kyse on kuitenkin vain yhdestä vuodesta. 

Usein hyvä vaihtoehto on aloittaa pidemmän ajan trendeistä. Tätä voit sitten tarkentaa myöhemmin.

Tässä esimerkiksi “podcastien” haut viimeisen 5 vuoden aikana. Saat sen klikkaamalla auki ajanjakson valinnan, ja sitten “viimeiset 5 vuotta”.

Google Trends ajan valinta

Nyt trendi näyttääkin varsin nousevalta, koska ajanjakso on niin paljon pidempi. Suurin hakumäärä (eli 100) on itse asiassa saavutettu vasta hiljattain.

Podcast-hakutrendi 5 vuoden aikana

Vaikka ajanjakson valinnassa näyttää olevan rajallisesti vaihtoehtoja, voit valita myös oman ajanjakson. Tämä voi jäädä helposti huomaamatta.

Klikkaa ajanjakson valinta auki, ja sitten aivan alhaalta ”Muokattu ajanjakso”.

Google Trends muokattu ajanjakso

Tätä kautta voit valita juuri sellaisen ajan kuin haluat, kuten tietyn vuoden tai päivälleen tarkan jakson.

Muokattu ajanjakso valittu

4. Etsi raporteista vastauksia kysymyksiin

Lopuksi pääset tutkimaan Google Trendsin raportteja, mikä on tietty se kiinnostavin vaihe!

Kirjoitetuille hakutermeille ja aiheille löytyy aina muutamia hyödyllisia raporttikortteja.

Jos haluat vain nähdä tietyn ajan trendin, katso ensimmäistä “Hakumäärät ajan mittaan”-raporttia. Tämä raportti on mielestäni olennaisin koko työkalussa, ja aina hyödyllinen tarkastaa uudelle valitulle termille.

Mikäli aiheeseen liittyvät termit kiinnostavat, niin skrollaa aivan alas raportteihin “Aiheeseen liittyvää” ja “Aiheeseen liittyvät kyselyt”. Näistä voi olla hyötyä vaikkapa uuden sisällön ideointiin tai avainsanojen valintaan.

Jos taas tarvitset vain alueellisia tietoja hauista, “Kiinnostus alialueittain” lienee paras raportti sinulle. Tällä tiedolla voit katsoa vaikkapa missä päin maailmaan sinun brändiäsi on etsitty.

Kaikki on tietenkin kiinni sinun tarpeistasi. 

Parasta on, että tiedät jo etukäteen kysymyksen johon etsit vastausta. Näin et jää Google Trendsin syövereihin tutkimaan erilaisia asioita.


Lisävinkki: Kuinka näet todellisten hakujen määrät

Jos etsit absoluuttisia hakumääriä, eli kuinka paljon hakuja on määrällisesti tehty, niin Google Trends ei valitettavasti ole sopiva työkalu.

Google Trends näyttää kuitenkin sen mitä se lupaa: Trendejä, eli määrien suhteellisia nousuja ja laskuja eri aikaväleillä.

Kannattaa kysyä itseltäsi, että tarvitsetko vielä tätäkin enemmän tietoa päätöksentekoon. Usein pelkät trendit voivat riittää, sillä todelliset hakujen määrät voivat yhtä lailla olla hämääviä

Jos suhteelliset hakumäärät eivät kuitenkaan anna mitä tarvitset, ja haluat nimenomaan todelliset haut, voit kääntyä näiden työkalujen puoleen:

  • Google Keyword Planner on Google Ads-alustassa oleva työkalu, joka näyttää “todellisia” hakumääriä eri ajanjaksoilla ja eri maissa. Tämä tieto on tarkoitettu hakusanamainonnan tueksi, mikä tuo muutamia puutteita dataan. Esimerkiksi vain vähän haettavia termejä ei löydy lainkaan, ja samalla  pyöristykset suurissa hakumäärissä ovat melkoisia. Suhtaudu siis varauksella saatuun tietoon.
  • Google Search Console näyttää todellisia hakumääriä omalta sivustoltasi. Et siis näe koko internetin laajuista tietoa, mutta näet sitäkin tarkemmin kaiken mitä on haettu ennen sivustoosi saapumista. Tilanteesta riippuen tämä voi olla jopa arvokkaampaa tietoa, kuin koko Suomen laajuiset haut. Jos haluat päästä alkuu tällä työkalulla, niin katso kirjoitukseni Search Consolen asentamiseen.

Santeri Kallio profiilikuva

Santeri Kallio

Web-analyytikko – Quru Oy Helsinki – Kauppatieteiden maisteri

Blogissani näytän miten dataohjattua markkinointia tehdään käytännössä … Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.